Meny
Ring oss på 031-68 19 22! Gilla oss på Facebook!

Din kundvagn är tom.

Läkare

Utbildning:

Det finns ingen utbildning i Sverige som är längre än läkarutbildningen. Teoriavsnitten som innefattar fallövningar, laborationer, grupparbeten, seminarier och litteraturuppgifter varvas med praktik under handledning. Praktiken genomförs inom alla delar av vården såsom på t ex sjukhus och vårdcentraler. Totalt sträcker sig grundutbildningen över 5.5 år och därefter följer 18 månaders s k AT-tjänst, dvs allmäntjänstgöring. Först efter genomförd AT-tjänst erhåller man sin läkarlegitimation.

För de läkare som vill specialisera sig kan de sedan söka en ST-tjänst, dvs en specialisttjänstgöring som sträcker sig över ytterligare 5 år. Under denna utbildning specialiserar sig läkaren på en medicinsk eller kirurgisk specialitet.

För den som siktar på att bli specialist innebär det en utbildningstid på hela 13 år! Man bör dock komma ihåg att en stor del av tiden faktiskt innebär avlönat arbete och att även grundutbildningen består av mycket praktik.

Möjligheter:

Det finns ett stort antal inriktningar och möjligheter som läkare som du kan välja att antingen specialisera dig inom eller kanske till och med forska inom.

Framtiden:

Läkare är definitivt ett framtidsyrke och framförallt om du är villig att flytta. I stora delar av Sverige är det stor brist på läkare och även inom vissa specialistyrken såsom distriktsläkare, psykiatri och inom äldrevården. Läkarkåren är åldrande och pensionsavgångarna kommer att ytterligare öka efterfrågan på läkare och inte minst specialister.

 

  Laddar...